postheadericon A co takhle papíry RYA – ve Skotsku?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ahoj námořníci!
Tak jak jsem slíbila, píšu podrobnější informace o možnosti získat papíry RYA (Day Skipper, Coastal Skipper, event. Yachmaster) poblíž skotského Edinburghu v marině Largs.

Domluvili jsme se s českým kamarádem jachtařem, který tam žije a učí pro RYA. Day a Coastal skippera bude zkoušet on, na Yachtmastera by musel přijít ještě druhý examinátor, ale toho plánujeme až na jaře. Už Day skipper jsou prestižní papíry, na které je možné si půjčit loď do 20 tun všude po světě. Výuka i bude probíhat v češtině, u zkoušky Coastal Skipper je třeba minimálně některé odborné pojmy znát anglicky.

Velmi doporučuji se nejprve přihlásit na zkoušku Day Skipper, kde člověk, který má praxi a předem něco načte, může zvládnout přípravu dle představ instruktora i požadované míle v rámci kurzu. V požadavcích na vyšší zkoušky jsou značné rozdíly, na Coastal Skipper se může hlásit středně zkušený jachtař s praxí v přílivových vodách a Yachtmaster musí být velmi dobrý už před začátkem kurzu! Pro každou zkoušku je třeba mít určitý počet naplutých mil, z toho polovinu v přílivových vodách.

Jazyk: Celý Day Skipper proběhne celý v češtině, příprava na Coastal a Yachtmaster v češtině, u zkoušky jsou nutné anglické odborné termíny, tam už to bez toho nejde.

Trvání: Na Day / Coastal skippera stačí týden, pokud bude pořádná domácí příprava ze skript, které dostaneme, nebo ještě líp znalost z praxe 😉 Představuju si to tak, že uspořádáme v září výpravu na Day skippera a kdo bude chtít, ještě zůstane se toulat po krásách Skotska. Ti, kdo chtějí Coastal Skipper ať se nachystají konec října, nebo to doladíme podle počtu zájemců. Nástup vždy v neděli v 17:00 a konec v pátek v 17:00.

Yachtmaster vyžaduje stejnou teorii jako Coastal Skipper, ale praktické dovednosti dokonalé bez jediné chybičky. Zatím máme dva zájemce, kteří by si po skončení kurzu Coastal chtěli ještě zkusit dvoudenní praktickou zkoušku na Yachtmastera, takže kdo by měl vážný zájem, může se přidat – prosíme opravdu jen zkušené kapitány s praxí.

Náklady:
Day Skipper a Coastal skipper: Podařilo se vyjednat slevu na 394 liber za kurz včetně lodi, stravování a všeho.
Yachtmaster Offshore: 450-500 liber za kurz včetně lodi, plus 150 liber za zkoušky.

V těch penězích je úplně všechno, nejen školení a ubytování na lodi, ale i jídlo, prostě all inclusive, takže teoreticky by člověk víc jak 400  liber na Day/ Coastal potřebovat neměl, což je max. 12.000 kaček. K tomu doprava na místo a nějaké kapesné na pivo.

PŘEDEM NUTNÁ ZÁLOHA 100 LIBER. Budou nám držet volnou loď, kterou by jinak mohli pronajmout, takže se mi hlaste jenom v případě, že to myslíte vážně !!!

Termíny:        Již je plno !!! Další zájemci až v jarních termínech – rezervace tu !!!

22. – 27. září 2013 (Day Skipper)

27. 10 – 1.11 2013 (Coastal Skipper, s možností zůstat i So a Ne na zkoušku Yachtmaster Offshore) – jedna loď plná, plníme druhou (pro anglicky mluvící zájemce)

Opakování  podle zájmu na jaře 2014 😀

 

Loch Ranza - tady budeme taky kotvit :-)

Loch Ranza – tady budeme taky kotvit :-)

Loď a trasa:

Hanse 42 nebo  Jeanneau Sun Oddysey 42. Ovšem na kurzu smí být max. 5 osob na jednu loď a jednoho zkoušejícího, takže se snažíme dobrat počtu pěti zájemců o Daily Skippera, event. dalších max. 5 na Coastal Skippera. Při větším počtu zájemců je možná spoluplavba dvou lodí, jedna z nich však bude mít instruktora Skota hovořícího skotsky, takže si nabruste uši 😉

Pojede se z Largsu, pohybovat se budeme mezi Loch long az Loch Fyne a ostrovy Bute a Arran, každou noc jiné kotviště, také budou noční plavby.

S sebou: průkazová fotka a kdo má, tak jachtařskou knížku

Doprava: Buďto nějaký nízkonákladový let, nebo bych se přimlouvala za velké auto pro všechny, abychom trochu mohli kouknout po Skotsku, prohnat Lochnessku, obdivit jejich fantastickou přírodu a tak…

Učební materiály: Podle zájmu mi napište email, hromadně jsme objednali příručku RYA Day Skipper za cca 10 liber. Vyšlo to i v češtině, ovšem znát pojmy v angličtině nebude na škodu. U mně doma je v angličtině bichle Yachtmaster, kdo by se chtěl podívat, přijďte na pivo :-)

Požadavky na jednotlivé úrovně:

Day Skipper: Středně zkušený jachtař, který se připraví dle příručky Day Skipper (anglicky či česky, doporučujeme seznámit se s anglickými odbornými pojmy). Pokud při kurzu prokáže náležité teoretické i praktické shcopnosti, dostane na základě úsudku examinátora po absolvování kurzu certifikát.

Coastal Skipper: Zkušený jachtař, který na kurzu prokáže zběhlost v řešení cvičných situací na moři a ovládá teorii obsaženou v knize Toma Cunliffa Complete Yachtmaster, dostane na základě úsudku examinátora po absolvování kurzu certifikát. Praxe 300 mil v přílivových vodách. Praxe nemusí být tak naprosto bezchybná jako na Yachtmaster Offshore.

Yachtmaster Offshore: velmi zkušený jachtař s rozsáhlou praxí, minimálně 50 dní na moři, napluto 2,500 mil včetně alespoň 5 přeplaveb delších než 60 mil (měřeno podél loxodromy z výchozího přístavu do cíle), z toho alespoň u dvou z těchto přeplaveb jako skipper a dvě z přeplaveb obsahují noční plavbu. Minimálně 5 dní praxe jako skipper. Alespoň polovina naplutých mil a přeplaveb musí být v přílivových vodách. Veškeré míle a přeplavby musejí spadat do období 10 let před zkouškou. Teorie jako v knize Toma Cunliffa Complete Yachtmaster. Bezchybné provedení praktických úkolů. Prokáže své dovednosti a znalosti ve dvoudenní plavbě s dvěma examinátory.

Požaduje se licence na vysílačku – britský Short Range Certificate (SRC) nebo vyšší, či český ekvivalent. Platný doklad o absolvování kurzu první pomoci, uznává se i český First Aid Emergency Remote Distance/Yacht Course akreditovaný na MŠMT (dělá to pouze SHOCK.cz, domluvili jsme s nimi termín 24/8). Minimální doba zkušení plavby je 8 -12 hours na 1 uchazeče, 10-18 hodin na 2 uchazeče. Nelze vyzkoušet více než dva uchazeče za 24 hodin a čtyři uchazeče za  dva po sobě jdoucí dny.
Minimální věk 18 let.

Náhled knihy Complete Yachtmaster zde.

A tady už přikládám pár fotek pro namlsání.

Předběžní zájemci – rezervace zde.

 

 

3 komentářů to “A co takhle papíry RYA – ve Skotsku?”

  • mach:

    Ahoj,
    kurzy podle metodiky RIA můžu vřele doporučit – je to úplně o něčem jiném. Tam se neřeší „papír“, ale dovednosti a zkušenosti s ovládáním lodi. Ovšem pozor na jiné právní chápání dotyčné barevné průkazky – všude ve světě to patří mezi TOP, ovšem na českou vlajku to nestačí.
    A ti z vás, kteří si netroufají na angličtinu, zkuste to u konkurence – škola jachtingu dělá kurzy podle metodiky RYA – včetně průkazu.

Napište komentář

Pro zadání komentáře musíte být přihlášeni .

Slideshow
Volné termíny
Reportáže z plaveb
Fotky, aktuální zprávy posádek z plaveb a kurzů a prostě všechno, co se zrovna děje, najdete na naší FB stránce SachmetSail