postheadericon Jarní kapitánské zkoušky v Chorvatsku

Tož se zase sešli zájemci o kapitánské zkoušky v Chorvatsku u našeho spřáteleného kapitána, tak plánujeme další výpravu. V březnu se spikli zaměstnavatelé a většina zájemců nedostala volno, takže  předběžně počítáme s půlkou června, ještě to upřesníme podle aktuálních časových možností zájemců.

Jako vždycky vyrazíme ve čtvrtek, budeme cestou v autě mohutně šprtat a opakovat a večer se ubytujeme v Old Town Hostelu poblíž Zadarského náměstí a tam budeme v tomto velmi záživném programu pokračovat. V pátek vyrazíme s fotkama a pasem pro kolek a pak už na zkoušky. Úspěch pak zajíme a zapijeme v nějaké hodpůdce, nejspíš i s kapitánem a po další noci v hostelu (nebo prohýřené u mořských varhan) uvidíme, jestli to chceme vzít volným tempem po místních pozoruhodnostech, jako jsou třeba Plitvice, nebo to natřeme co nejrychleji domů do Čech.

Vypadá to, že máme minimálně dva až tři zájemce o profesionální papíry kategorie C. Ty je možné udělat jenom tak, že absolvujete dvoudenní kurz – jeden den teorie, jeden den praxe na lodi a pak teprve zkouška – a rozhodně se to nedává zadarmo. Momentálně komunikuju s Pomorskou školou v Zadaru, za jakých podmínek by to šlo a co by to stálo. Jakmile se něco dozvím, napíšu to SEM.

Zkouška kategorie B ověřuje nejzákladnější znalosti, bez kterých se na moři neobejdete (plavební předpisy, navigace, práce s lodí, radiokomunikace…).  Zkoušení neprobíhá praktickou formou na lodi, jen formou pohovoru ve zkušební místnosti, kde se komisaři ptají na dvě otázky z každého okruhu, přednosti plavby se ukazují dřevěnýma lodičkama na mapě. Jenom připomínám, že papíry samotné nestačí – k jejich získání stačí trochu potrénovat paměť, ale k získání jistoty v nejrůznějších podmínkách na moři nepomůže nic jiného, než praxe, praxe, praxe :-)

 

Co s sebou:

věci na dvě noci v hostelu (včetně trepek a prodlužky, bývá tam jenom jedna zásuvka) + 16 EUR / 120 kn na osobu a noc

2x průkazová fotka

800 kn na kolek

cca 1000 Kč na benzín a dálniční poplatky

pár kaček na jídlo – všude lze vybírat z bankomatu, no promlems :-)

skripta – starší typ je tady, lepší a aktuálnější jsou však skripta „Staňte se kapitánem“, které mám doma, jsou tam i karty na nácvik světel – kdo to chcete, napište mi mejla.

Napište komentář

Pro zadání komentáře musíte být přihlášeni .

Slideshow
Volné termíny
Reportáže z plaveb
Fotky, aktuální zprávy posádek z plaveb a kurzů a prostě všechno, co se zrovna děje, najdete na naší FB stránce SachmetSail